Moszkító-meter 2023. 06. 23.

Egyes helyeken nagyobb számban is megtalálhatók a szúnyogok. Tartózkodjunk a napsütötte területeken, viseljünk hosszú ujjú felsőruházatot, hosszúszárú nadrágot és használjuk bátran a szúnyogriasztó szereket. Ha az erdei vasúton utazunk, egyes megállóhelyeken is számolnunk kell velük.

Természetismereti kalandozások Gemencen

1. nap

A „Gemencre fel!” ráhangolódó foglalkozás után „Tájoló” tájékozódási és térképolvasási foglalkozásunk során  megismerik az erdei iskola környékét, a Gemenci erdőt, melynek célja, hogy már az erdei iskola első napján biztonsággal és tudatosan megtanuljanak mozogni a tábor környékén.

Ezen a napon sajátítják el a természetben való kutatás, megfigyelés természetvédő módját, a természetben való viselkedési szabályokat.

2. nap

Második nap délelőtt kerékpárral a Nyéki-Holt –Duna tanösvényhez látogatnak a résztvevők, ahol a fával, mint megújuló természeti erőforrással ismerkedhetnek a résztvevők. Délután ellátogatnak a közeli településen található Fekete Gólya Házba, ahol a felfedezés örömével megismerkedhetnek a fekete gólyával, annak életével. Este lehetőség van asztaliteniszezni, focizni, természetfilmet nézni.

3. nap

A harmadik napon az ártéri fokgazdálkodásba tekinthetnek bele a résztvevők, ahol lehetőség van halászháló kötözés megtanulására is. Délután a méhészkedésé a főszerep, ahol az üvegfalú méhkaptárak segítségével figyelhetjük meg a méhek életét.

4. nap

A negyedik napon vízre szállnak, és kenuból ismerkedhetnek az ártéri élővilággal. Délután íjászkodnak, amely egyrészt lazító, sport jellegű, másrészt kapcsolódik a hagyományápolás, magyarságtudat erősítéséhez.

5. nap

Az utolsó napon délelőtt az ártéri erdész munkájával ismerkedhetnek meg a gyerekek. Délután a vadmegfigyelőt keresik fel a gyerekek, ahol megismerkedhetnek vaddisznóval és gímszarvassal.

Az ellenőrzés, az értékelés a foglalkozások során folyamatosan zajlik, mivel az egyes foglalkozások témái egymással szorosan összefüggnek.

erdism_kalandozás_tábl_19

5 napos program, ajánlott évszakok: tavasz, nyár, ősz

Korosztály: 7-16 év