Moszkító-meter 2023. 06. 23.

Egyes helyeken nagyobb számban is megtalálhatók a szúnyogok. Tartózkodjunk a napsütötte területeken, viseljünk hosszú ujjú felsőruházatot, hosszúszárú nadrágot és használjuk bátran a szúnyogriasztó szereket. Ha az erdei vasúton utazunk, egyes megállóhelyeken is számolnunk kell velük.

Magunkról

A Gemenc Zrt. kiemelt célja, hogy a gemenci ártéri táj jellegzetes arculatát, különleges ökoszisztémáját, erdőtársulásait, védett növény-és állatfajait fenntartsa és megőrizze a következő generációk számára.

A Gemenc Erdészeti Erdei Iskola létrejöttének elsődleges célja a fiatalok környezeti nevelésének hatékony támogatása, természettudományos ismereteinek gyarapítása interaktív, képességfejlesztő pedagógiai módszerekkel. Környezeti adottságainkra építve, infrastruktúráink felhasználásával feladatunknak tekintjük a jövő generációjának környezeti nevelését, melynek során a természet megismerőivé és védelmezőivé válhatnak.

Erdisk_logo

Erdei iskolánk 2015-től az Országos Erdészeti Egyesület Erdei Iskola Szakosztálya által kibocsátott „Minősített Erdészeti Erdei Iskola” tanúsítvánnyal rendelkezik.

Az erdei iskola szakmai munkáját erdőpedagógus irányítja, a különböző foglalkozásokat a Gemenc Zrt. erdészei, erdőmérnökei, nyugdíjas szakemberei illetve környékbeli népművészek, pedagógusok, halászok, méhészek, íjászok elhivatott csapata tartja.

erdisk_map
Helyszín

A Gemenc Erdészeti Erdei Iskola a pörbölyi Ökoturisztikai Központ területén található, mely egész évben közúton és vasúttal egyaránt könnyedén elérhető. A pörbölyi vasútállomás és a távolsági buszok megállója is közvetlenül az Ökoturisztikai Központ mellett található.

A fővárosból vagy a Dunántúlról érkezők az M6 autópálya bátaszéki csomópontjától 10 km-re, az 55. számú főúton Baja felé haladva, az Alföldről érkezők Baján keresztül, szintén az 55. számú főúton érhetik el erdei iskolánkat.

A terület teljesen körbekerített, 24 órás biztonsági szolgálattal és kamerákkal őrzött.

Erdisk_cr_32b
Az iskolaépület

Az erdei iskolát egy funkcióját vesztett közel 600 m2-es volt szociális épületből alakítottuk ki, az átadása 2002. június 28-án történt az Országos Erdészeti Egyesület Bajai Vándorgyűlésének kísérőprogramjaként. Akkor a tetőtérben 4 hálóteremben és 2 tanári szobában 40 fős ifjúsági szállást hoztunk létre, az épület földszintjén étterem és tanterem, a zuhanyzók és a 100 adagos konyha kapott helyet.

A több, mint egy évtizedes tapasztalatokat felhasználva és a változó igényekhez igazodva 2016. júniusára újabb jelentős átalakításokon és bővítéseken ment keresztül az épület.

A földszint akadálymentesített, az étterem rész terasszal bővült. Az udvar felől megközelíthető vizesblokkok pedig a sátorral érkező vendégek kényelmét szolgálják majd.Természetesen megújult a tanterem is.

Erdisk_cr_24
Szálláshelyek

Az épület tetőterében 2 db hálóterem (5 és 6 ágyas),  2 db fürdőszobás szoba (2 és 3 ágyas) és 6 db olyan szobapár található, ahol 2-2 szobához tartozik egy közös előtérből nyíló fürdőszoba.

A földszinti 3 ágyas, fürdőszobás szoba akadálymentesített.

Szabadtéri tanterem

Az iskolaépület melletti 40 fő férőhelyes,fedett foglalkoztatóban változatos foglalkozások színhelye lehet.

Kézműves műhelyek

Az ötszög alaprajzú épületben fazekasműhely elektromos meghajtású korongszékekkel, égetőkemencével, mellette szövőműhely található. Az erdő felőli oldalon pedig egy hagyományos kemence várja, hogy felfűtsék.

 

Az iskolaépület mögötti füves pályán focimeccsek, sorversenyek szervezhetők de akár íjász lőtérré is alakítható.

Az Ökoturisztikai Központ szolgáltatásait természetesen az erdei iskolai programok résztvevői is igénybe vehetik.